Theo's Column - Domme Bossche Bol - RKSV GDA

Theo's Column - Domme Bossche Bol

Theo's Column - Domme Bossche Bol

21 november 2019 11:00


Er is veel over gezegd en geschreven in de afgelopen dagen.

Het racismevoorval bij FC Den Bosch, een zielig clubje dat in de Keukendivisie door het gootsteenputje wegdreef. Een dertigtal doorgesnoven Brabo’s muntte het verbaal op een speler van Excelsior, die ontdaan het veld verliet toen een moedige scheidsrechter het spel onderbrak. Ik zou definitief hebben afgefloten en de kneuters in Den Bosch drie punten in mindering hebben gegeven. Maar ja, de bondskneuzen in hun door Tl-buizen verlichte vergaderzaaltjes hebben belangrijkere zaken aan hun hoofd. Zoals het veranderen van bijvoorbeeld A-teams in teams O-19. Een naampje veranderen.

Na het incident was het betoog vanuit het bestuur van Den Bosch dat het “kraaiengeluiden” waren, verwijzend naar een speler die een lichtjaar terug bij Den Bosch speelde, te weten Hans Kraay junior. Het idee! De doorgedraaide pillenslikkende meute op de tribune daar heeft een halve hersencel (bij elkaar opgeteld). Hun herinnering gaat niet verder terug dan vijf minuten. Het wijze bestuur van de Braboclub kwam door druk van allerlei kanten uiteindelijk schoorvoetend over de brug dat het voorval inderdaad een uiting van racisme was. Ik zou zeggen: direct het bureau leegmaken, wegwezen en een WW-uitkering aanvragen. Waar was/is de KNVB? Nou, die zijn nog aan het evalueren wat de effecten zijn van de omvorming van wat wij vroeger de A-jeugd noemden. Lekker veilig, tegen de verwarmingsbuizen in dat gezellige Tl-verlichte zaaltje. Jongens, kneuter lekker verder zo in Zeist. Wanneer staat daar eens iemand met gezag op die grenzen stelt? Nooit dus.

Het wordt er niet gezelliger op in de maatschappij en op menig voetbalveld. In Italië is Balotelli constant de Sjaak. Hij is geen fijnbesnaarde speler, dus zal niet veel voetbalvrienden hebben. Maar het is afzichtelijk dat iemand wordt afgeserveerd omdat hij niet voldoet aan “de witte standaard”. In het Oosten van Europa is het op dit punt helemaal griezelig. Ik ben vier keer in een Oostblokland geweest waar racisme doodgewoon is.

De voetbalwereld is een omgeving waar sommige griezels denken dat ze alles kunnen maken. Naast racisme doel ik op (verbaal) geweld en het systematisch ondermijnen van het arbitrale gezag. Dan vraag ik mij af hoe die gasten op hun werk zijn. Gaan zij ook zo tekeer tegen hun leidinggevenden en komen ze daarmee weg? Nee dus.

Er is een grens overschreden. Ik verwacht van onze voetbalbond gezaghebbende reacties en maatregelen. In mijn hoofd spookt een gruwelijk voorbeeld rond dat op GDA gebeurde. Van een mij bekend keurig gezin zaten twee zoons op onze vereniging. In de A-1 (sorry KNVB, maar dat JO 0-19 is een gedrocht) werd een fatsoenlijke jongen bij herhaling tegen hoofd en lichaam geschopt. De jongeman heeft een half jaar moeten revalideren. De actief vrijwillige ouders en de twee zoons keerden GDA de rug toe. Wat deed de KNVB? Alles toedekken met de mantel der liefde. En kneutertrainertjes die vrijwillig de B-3 trainden (ik dus), uitnodigen op het complex in Zeist, om met gelijkgestemden te kijken welke maatregelen nodig waren. De reiskosten moet ik nog steeds vergoed krijgen. Ik ben er klaar mee. Klaar met geweld, klaar met racisme.

Toch nog even iets positiefs, en dan gaat het over GDA. Blij dat ik bij mijn eigen vereniging niets bespeur van dat verfoeilijke beledigen van mensen. Normaal zijn mijn columns wat luchtiger van aard. Ik moest dit even kwijt, opdat wij even kunnen nadenken hoe schadelijk dit is voor de sport en het verdere maatschappelijk leven. By the way: het lucht wel even op dat ik dit digitaal kwijt kan!

Theo van Daalhoff   ---   columnist GDA

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!